top of page

Verlangen: Ik wil me niet afgewezen voelen



Afwijzing, of afkeuring, is eigenlijk een mildere versie van walging. Afkeur en walging zijn twee emoties die vergelijkbare betekenissen hebben, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Afkeur is een mildere emotie dan walging, en wordt meestal gevoeld wanneer iemand iets ziet of hoort wat ze als onaangenaam of ongewenst beschouwen. Walging is een sterkere emotie dan afkeur, en wordt meestal gevoeld wanneer iemand iets ziet of hoort wat ze als fysiek of moreel afschuwelijk beschouwen. Bijvoorbeeld, afkeuren als iemand oneerlijk is, terwijl ze walging zou voelen bij het zien van een persoon die iemand anders kwaad doet.


In het algemeen kan worden gesteld dat afkeur een emotie is die je voelt als anderen iets onplezierig vinden, terwijl walging een emotie is die iemand voelt als ze iets afschuwelijk vinden.


Maar waarom is afkeur of afwijzing zo pijnlijk? Daarvoor gaan we even terug naar ons reptielenbrein. Vanuit ons oerinstinct is het belangrijk (lees: succesvol) om bij de groep te blijven. Je overlevingskansen worden op die manier vergroot, ten opzichte van iemand die zich afsplitst. Het bekende gezegde is dan ook: “live together or die alone” is dan ook heel toepasselijk. Het gaat dus letterlijk over overleven.


We reageren op afwijzing met ons sympathisch zenuwstelsel. Het sympathisch zenuwstelsel is een deel van het autonome zenuwstelsel, dat zorgt voor de regeling van onze onwillekeurige lichaamsfuncties. Het is betrokken bij het "vecht-of-vlucht" mechanisme, waarbij het ons in staat stelt om snel te reageren op potentiële bedreigingen of stressvolle situaties. En deze reactie, zorgt voor een tegenreactie op ons verlangen om te overleven. Als je in overlevingsmodus bij een groep blijft (lees: school, werk, familie, vrienden, muziekvereniging, etc). Dan kan je reactie mogelijk gaan wringen met je autonome ik. Ik bedoel daarmee: ‘mag en/of kan ik vanuit een zelfstandige beweging, vanuit mijn eigen identiteit, mijn gevoel uiten?’ of voel je je genoodzaakt om je gevoel of mening voor je te houden, uit angst dat je afgewezen word?


Kan je je gevoel niet op een veilige manier uiten, en heb je je fight or flight reactie niet af kunnen maken? Zit je nog steeds in de freeze? Dan zorgt dat voor stress (een overactief sympathisch zenuwstelsel) en dat is op lange termijn ziekmakend.


Herken je dit? Grijp je kans om hierover te delen in de comments. Door te verbinden met anderen kun je samen helen. En wil je hulp? Stuur gerust een privé berichtje.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page